Friday, March 19, 2010

Sekadar Renungan...


BENARKAH ALLAH WUJUD??

Aku ada satu cerita. Nak citer la kat korang..moga2 dapat manfaat dan pengajaran. Dalam kehidupan kita, kekadang tu rasa macam tak adil kan..yer lah, ada orang yang ditimpa musibah, penderitaan, kesakitan dan sebagainya. Lebih-lebih lagi benda ni semua kena pulak pada orang Islam yang percaya yang Allah itu Maha Adil, Maha Penyayang...kenapa perkara ni boleh berlaku?

Cerita bermula;

Seorang lelaki telah pergi ke sebuah kedai gunting untuk menggunting rambut dan janggutnya. Sambil menggunting rambut, barber tu berborak lah dengan lelaki itu. Cerita punya cerita, sampailah ke tajuk yang berkisar pada Allah. Bila sajer lelaki itu terkeluar perkataan Allah, barber itu menyampuk, " Aku tidak percaya Allah itu wujud". "kenapa kamu berkata begitu?", tanya si lelaki. "Cuba kamu keluar di jalan sana, dan kamu tunjukkan pada saya yang Allah itu wujud. Kalau Allah wujud, kenapa masih ada orang-orang yang menderita?, kenapa masih ada kanak-kanak yang terbiar?, kenapa ada keperitan dan kesusahan dalam hidup ini?, kalau Allah itu Maha Penyayang, tentu Dia tidak akan membiarkan keadaan seperti ini berlaku.."kata si barber.

Si lelaki itu tidak menjawab dan diam sahaja kerana tidak mahu bergaduh. Siap sahaja barber itu melakukan tugasnya, lelaki itu pun pergilah...selepas beberapa langkah berjalan, dia terpandang seorang lelaki tua yang kotor, tidak terurus, berambut panjang dan selekeh. Lelaki itu kemudiannya berpatah balik kepada barber tadi. Dia lalu berkata, " tahukah kamu, sebenarnya tukang gunting juga tidak wujud". Barber itu pun bengang, " mengapa kamu berkata begitu? bukankah aku yang menggunting rambut mu sebentar tadi?. Maka jawab lelaki itu. " Tidak, kalaulah tukang gunting wujud, mengapa masih ada orang yang berambut panjang, selekeh dan kotor macam lelaki tua itu". Barber menjawab, " Ahhhh...tukang gunting wujud tetapi lelaki itulah yang bersalah kerana tidak datang kepada saya untuk menggunting rambutnya". Lelaki itu berkata, " tepat sekali..that's the point!! Allah juga wujud tetapi itulah yang terjadi jika manusia tidak mengingatinya dan datang kepadanya untuk meminta pertolongan".

kelahiran adalah sesuatu yang tidak boleh diubah, tetapi kehidupan boleh diubah oleh diri manusia itu sendiri...

3 comments:

  1. minta izin copy dan paste dlm facebook

    ReplyDelete
  2. Hello, Saya Puan Heather Putih, syarikat pinjaman pinjaman peribadi. Kami sedang dan pakar dalam memberikan yang akhir pinjaman tahun ini, pinjaman Krismas, tahun pinjaman baru untuk anda untuk membayar apa-apa pinjaman koperasi yang anda sedang berada di sekarang kita memberikan pinjaman peluang seumur hidup untuk anda untuk membayar bil-bil anda dan hutang peribadi dan memiliki perniagaan anda. pinjaman diberi kepada individu dan syarikat pada kadar faedah yang sangat rendah sebanyak 2%. Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel: (qualityloanfirms@asia.com)
    (heatherwhiteloanltd@gmail.com). Datang dan perbezaan pengalaman dalam perkhidmatan kami.

    ReplyDelete